Blodig Alvor

Så teaterstykket Blodig Alvor av Yasmina Reza på hovedscenen National. Reza er verdens mest spilte kvinnelige dramatiker og jeg må ærlig innrømme at jeg ikke skjønner hvorfor. Teksten var måtelig interessant. Den fungerer som scenetekst men er uten dybde – i alle fall i sin norske oversettelse. Gode komedier får deg til å tenke etter. Her ble vi servert en lang rekke selvfølgeligheter.

Hvor mange melketenner kan slås ut før siste rest av sivilisert oppførsel forsvinner? Sitter folkeskikk og storsinnethet i ryggmargen hos dannede personer, eller ligger den bare som en tynn ferniss over vår sanne, voldelige natur? Og hva gjorde pappa egentlig med hamsteren? Det begynner med et kakestykke og ender med krig når to ektepar møtes for en sivilisert prat.

står det på vaskeseddelen. Skuespillerprestasjonene er helt ok, med Mads Ousdal som klart den mest interessante skikkelsen – advokaten med en bølle i magen (jeg kjenner etter hvert noen advokater, og de som kommer et stykke med karrieren sin har som regel mye glede av å bølle).

Først og fremst gir denne forestillingen meg tanker om teatersjef Tømtas repertoarvalg. Det finnes minst ti norske dramatikere som kunne ha skrevet en like god tekst – dersom teateret hadde vært villig til å gå inn i tekstutvikling. Noe norske teatret virker svært uvillige til å gjøre, med National på en av de fremste uvilje-plassene. Flere av mine dramatiker-bekjente forteller til dels hårreisende historier om hvordan man blir behandlet som levende dramatiker av dramaturgiatene rundt om i landet.

Blodig Alvor kunne ha vært norsk. Da ville det blitt en mer interessant forestilling. Idematerialet er ikke originalt, karkaterene er ikke spesielt overraskende, plotet helt middels. Gjenkjennelsesfaktoren ville ha vært høyere med en norskskrevet tekst – og dermed ville stykket ha fungert bedre for publikum.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i teater. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s