Nokas

Endelig fikk jeg barnevakt og kom meg avgårde på Nokas-filmen. Oh yes. Det er ikke vanskelig å være enig med Brita Møystad når hun sier at dette er «En av de beste filmene som er laget det siste tiåret«.

Sentralt begrep: Underfortalt. Filmen påstår svært lite. Den holder opp hendelsen fra en rekke forskjellige vinkler. Du får som tilskuer rom til å være med og kjenne på kroppen hvordan det må ha vært å være til stede under ranet – som sivil, som bankansatt, som politimann og som raner.

Den er stramt, nesten klaustrofobisk fotografert av svensken Jakob Ihre. Praktfullt skrevet av Christopher Grøndahl og svært kresent og kompromissløst regissert av Erik Skjoldbjærg.

Det er nesten utelukkende brukt uerfarne skuespillere – for å øke autentisiteten, og det funker svært godt. De få erfarne skuespillerne som brukes leverer også svinbra rolletolkninger, både Tov Sletta (Toska), Marit Synnøve Berg (bankansatt) og Frode Winter (Schumann) fortjener å trekkes frem.

Og siste scene og sluttbildet, f*cking brilliant!

En liten yrkesnevrose til slutt: Hva f. er det i veien med Ingunn Økland i Aftenposten? Anmeldelsen hennes av filmen er et så slett stykke journalist/kritikerarbeid at hun burde gå på timen. Både hun og Godø i Dagbladet har forventet å få se en annen film, så, etter å ha sett filmen og går tilbake til redaksjonen sin for å fortelle sine lesere hvordan den faktiske Nokas-filmen suger fordi Grøndahl/Skjoldbjærg har laget noe helt annet.

Økland utmerker seg særlig når hun viser null forståelse for at filmens form er resultat av bevisste valg. For henne virker det som om filmskaperne ved tilfeldighet ramlet ned i denne formen fordi de ikke greide å lage den filmen hun ønsket seg. Jaja. Såvidt jeg forstår går filmen godt på kino – det er velfjortjent – håper så mange som mulig får den med seg.

Og, må ikke glemme: Biosphere/Geir Jenssen har laget musikken. Hatten av. Dempet, helt i tråd med formvalgene som ellers er gjort. Konge!

Blir litt stolt av filmnasjonen Norge når sånne filmer kommer på. Alt i alt en sterk filmhøst – som ikke er ferdig ennå!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i film. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s